Ta pasta kanapkowa jest lekka i zdrowa. Prosty sposób na sezonowe warzywo
Pasta z cukinii smakuje lepiej niż mięsne pasztety. To lekkie, aromatyczne smarowidło doskonale sprawdza się na śniadanie, kolację, a nawet jako nadzienie np. do naleśników lub ciasta francuskiego.
Jak przygotować pastę z cukinii?
Cukinia to bardzo wszechstronne w zastosowaniu warzywo, którego delikatny smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Można z niej przygotować dania na słodko np. ciasto oraz babeczki na deser, aromatyczny pasztet, chleb, a także placki, makaron i roladki. Dla urozmaicenia warto również przygotować pastę z cukinii, która świetnie pasuje do świeżego pieczywa, tostów oraz chipsów z tortilli.
Przygotowanie pasty z cukinii jest dziecinnie proste. Świeżą, jędrną cukinię kroję i smażę na patelni z różnymi dodatkami (cukinię i dodatki można również upiec w piekarniku, na grillu kontaktowym i we frytkownicy beztłuszczowej). Poniższy przepis uwzględnia dodatek pomidorków koktajlowych, czosnku, cebuli oraz ziół. Gdy mam gotowe składniki, wrzucam je do pojemnika blendera i miksuję.
Przepis: Pasta z cukinii
Pyszna, warzywna pasta kanapkowa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 137 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię umyj, obierz (opcjonalnie), usuń włókniste gniazda nasienne/twarde pestki i pokrój w półplasterki. Oprósz pokrojoną cukinię solą i pozostaw na 5 minut, a następnie odciśnij i osusz papierowym ręcznikiem. Pomidorki koktajlowe umyj. Czosnek i cebulę posiekaj.
- SmażenieNa klarowanym maśle zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj cukinię, pomidorki, zioła oraz słodką i wędzoną paprykę. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i nadmiar płynu odparuje.
- MiksowanieMiksuj warzywa do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw pastę z cukinii solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli pasta wyjdzie zbyt rzadka, to dodaj mielone siemię lniane, które ją zagęści i podbije smak.
Do czego podawać pastę z cukinii?
Pasta z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Wybornie smakuje podawana z pieczywem, ale można nią również zastąpić dipy i podawać do pokrojonych w słupki, świeżych warzyw, frytek i nachosów. Co więcej, doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych np. grillowanego mięsa i ryb oraz jako sos do makaronu.
Inne wersje pasty z cukinii
Polecam przygotować pastę z cukinii z m.in.:
- suszonymi pomidorami, świeżą bazylią, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny;
- pastą sezamową, sokiem i skórką z limonki, czosnkiem i miętą;
- serem feta i smażonym/duszonym szpinakiem z dodatkiem czosnku oraz oregano;
- kozim serem, orzechami włoskimi i miodem;
- serkiem mascarpone/ricotta, koperkiem i wędzonym łososiem;
- smażonym boczkiem, szczypiorkiem i jajkami na twardo.